–Tillsammans med Ahlsell och ME kan vi visa våra unga nya alternativ som ger dem bättre förutsättningar att välja rätt utbildning, säger Khalid Muhammed och Sakariye Junni från FTP.

ME

Nytt samarbete för att utbilda fler maskinförare

Ahlsellkoncernen och bransch- och arbetsgivarförbundet ME, Maskinentreprenörerna, har inlett ett nationellt samarbete med det långsiktiga målet är att få fler ungdomar att söka till ME-Skolans maskinförarutbildningar.

Spaning

–De strax över 300 maskinförare som tar examen varje år räcker inte till för att täcka pensionsavgångarna, än mindre för att genomföra alla planerade infrastrukturprojekt. Genom samarbetet med vår partner Ahlsell kan vi nå ut bredare till ungdomar och också till nya grupper som vi inte tidigare har nått. Vi hoppas på ett ökat antal sökande på de nio orter i Sverige där ME-Skolan har utbildningar, och på sikt till alla skolor med maskinförarutbildning, säger Hampe Mobärg, vd för ME.

–För Ahlsell som koncern är det av största vikt att rätt kompetens bibehålls inom byggbranschen. Genom att samverka med ME kan vi ta vårt ansvar och bidra både till detta och till en ökad integration på arbetsmarknaden, liksom till en minskad ungdomsarbetslöshet. Jag ser fram emot att se resultaten av arbetet, säger Claes Seldeby, vd för Ahlsell Sverige AB.

Som en del i samarbetet mellan Ahlsell och ME ingår en pilotstudie tillsammans med företaget For The People, FTP i Örebroförorten Vivalla. Avsikten är att, med början i Vivalla, utveckla ett arbetssätt som ska kunna användas nationellt och bidra till minskad arbetslöshet och förbättrad integration, samtidigt som kompetensförsörjningen för maskinentreprenörsbranschen stärks.

–Tillsammans med Ahlsell och ME kan vi visa våra unga nya alternativ som ger dem bättre förutsättningar att välja rätt utbildning. Alla passar inte för teoretiska studier, många följer sina kamraters val och en del hamnar fel. Maskinförarutbildningen ger jobb direkt efter examen och det finns möjligheter till fortsatt utveckling när man vill det. Det vill vi berätta för våra ungdomar och deras föräldrar, säger FTP:s Khalid Mohammed och Sakariye Junni.

I samarbetet ingår en rad olika aktiviteter, däribland medverkan vid olika gymnasiemässor landet runt. I pilotstudien tillsammans med FTP planeras för riktade öppet hus- och pröva på-aktiviteter på Kvinnerstagymnasiet, strax norr om Örebro, en av de skolor där ME, i samarbete med kommunerna, bedriver maskinförarutbildning. Utöver detta ska ett nationellt event för ökat kunskapsutbyte mellan det dryga 50-talet skolor som idag utbildar maskinförare genomföras.

#framtid

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER