Foto: Svante Örnberg

Machokulturen en orsak till slarv med säkerheten

Varje år dör cirka tio människor på svenska byggarbetsplatser. Hur kan det förändras? Det tar vi reda på i rapporten Säkra säkerheten.

Spaning

Problemet med dödsolyckor inom samhällsbyggnad är inte nytt. Under de senaste tio åren har 89 människor omkommit i vår bransch. Alla är överens om att det är oacceptabelt – men ändå minskar inte problemet.

I rapporten Säkra säkerheten, har branschorganisationen Byggcheferna undersökt vad det beror på. En insikt är att problemet ligger i machokulturen.

– Vi har redan de regelverk som krävs, säger Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel. Vad vi behöver förändra är inställningen till dem. Säkerheten är fortfarande något som det slarvas med för ofta. Den kulturen måste vi bryta.

Rapporten Säkra säkerheten baserad på Byggchefsbarometern 2019 – en undersökning där 1 771 medlemmar i Byggcheferna svarar på frågor om branschen.

Utifrån samma undersökning publicerade Byggcheferna tidigare i höst rapporten Den blinda affärskulturen som handlar om mutor och korruption inom byggbranschen.

#säkerhet / #arbetsmiljö

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER