Komplexa entreprenader gör det svårare för små och medelstora entreprenadföretag att konkurrera om Trafikverkets anbud enligt branschorganisationen Maskinentreprenörerna.

Foto: Hanne Hasu/Pixabay

Komplexa anbud stänger ute konkurrens

Trafikverket kritiseras för att deras förfrågningsunderlag är för otydliga och komplexa.

Spaning

Kritiken kommer från branschorganisationen Maskinentreprenörerna. Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna säger i ett pressmeddelande att även om vissa förbättringar har skett är det uppseendeväckande att inte mer ha gjorts för att skapa förutsättningar för små- och medelstora företag att bjuda på Trafikverkets anbud.

Enligt en rapport vill 43 procent av landets maskinentreprenörer lämna anbud men anser att entreprenaderna är för stora för att kunna räknas hem eller att anbudsförfarandet är för krånglig. Storleken på Trafikverkets entreprenader stänger ute den konkurrens som skulle behövas för att byggprojektet bättre ska hålla tiderna och inte dra över i budgeten, något som är högst olyckligt enligt Maskinentreprenörerna.

Fakta

Maskinentreprenörerna (ME) är bransch- och arbetsgivarorganisationen för Sveriges maskinentreprenörer som företräder och stödjer företagare med anläggningsmaskiner och arbetar för branschens utveckling.

Maskinentreprenörerna, förkortat ME, företräder drygt 4 000 medlemmar med nästan 20 000 anställda

Undersökningen bland Maskinentreprenörernas medlemmar är en del i förbundets konjunkturbarometer MEKO som görs av Navet Analytics.

#Trafikverket / #markarbeten / #Vägar

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER