Stölder av maskiner och traktorer ökar

Under 2019 har det efterlysts 195 entreprenadmaskiner och redskap och 81 traktorer. Det är en ökning med 9 procent respektive 42 procent jämfört med 2018. Det visar den senaste årsstatistiken som Larmtjänst publicerar idag.

Spaning

Antalet efterlysta maskiner och traktorer har ökat under 2019. Under 2019 har 195 entreprenadmaskiner och redskap blivit efterlysta. Det är en ökning med 9 procent jämfört med 2018 då 179 maskiner och redskap efterlystes. Under 2019 har 81 traktorer efterlysts vilket är en ökning med 42 procent jämfört med 2018 då 57 traktorer blev efterlysta.

- En anledning till ökningen i år kan vara att det just nu finns en större efterfrågan på maskiner och traktorer, säger utredare Peter Sundman på Larmtjänst.

Ett annat problem med stölderna av maskiner och traktorer är den höga procentuella andelen som inte kommer tillbaka, dvs som aldrig anträffas. Av de efterlysta entreprenadmaskinerna/redskap är det enbart 40 st som återfunnits, vilket innebär att 78 procent fortfarande är borta. Av de efterlysta traktorerna har 36 traktorer återfunnits, vilket innebär att 56 procent fortfarande är borta.

- Det är bekymmersamt att så lite av godset anträffas. Den höga andelen gods som inte hittas tyder på att mycket försvinner utomlands. Under året har vi anträffat ett flertal jordbrukstraktorer i Litauen och ett par maskiner i Litauen och Polen, säger Peter Sundman.

Ser man till antalet efterlysningar fördelade över året så har det efterlysts flest entreprenadmaskiner/redskap i augusti månad (28). För traktorer har flest efterlysningar gjorts i juli månad (12). Hjullastare (62), grävmaskin (42) och kompaktlastare (24) är de maskintyper som verkar mest eftertraktade av tjuven under 2019.

Efterlysningarna av entreprenadmaskiner kommer främst från Stockholms län (91) därefter Skåne (18), Västra Götaland (11) och Uppsala (10). Efterlysningarna av traktorer kommer främst från Västra Götaland (18) och Skåne (13).

#säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER