Illustration: Skanska

Vill begränsa utsläpp av koldioxid med ai

I ett forskningsprojekt vill man utveckla artificiell intelligens (ai) för byggmaskiner i syfte att uppnå mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader.

Spaning

På grund av logistiska utmaningar i byggbranschen kan tung utrustning under längre perioder stå oanvänd i väntan på nästa uppgift, vilket orsakar både onödiga kostnader och koldioxidutsläpp.

Nu har Skanska inlett ett samarbete med Volvo Construction Equipment, forskningsorganisationen SINTEF och mjukvaruföretaget Ditio för att utveckla artificiell intelligens (AI) för byggmaskiner. Syftet är att uppnå mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader.

Konsortiet som Skanska Norge går in i kommer att utforska metoder som maskininlärning, ”route optimization” och artificiell intelligens för att optimera driften av tung utrustning, till exempel flera ton tunga grävare, truckar och lastbilar.

Forskningsprojektet inleds i början av 2020 och förväntas fortsätta till slutet av 2022.

– Forskningen syftar till att åstadkomma betydande tidsbesparingar samt minskade utsläpp och byggkostnader, och målet är att göra lösningen kommersiellt tillgänglig för alla. Om vår bransch ska uppnå våra hållbarhetsmål, måste vi arbeta tillsammans, säger Jo Mortensen, verkställande direktör för teknik och operationell effektivitet vid Skanska Norge.

#Teknik / #framtid

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER