Foto: Byggcheferna

Machokulturen präglar fortfarande branschen

Och den upplevs olika stark av kvinnor och män. Det visar en ny rapport från branchorganisationen Byggcheferna.

Spaning

För fem år sedan lanserade Byggcheferna projektet Stoppa machokulturen. Men enligt en rapport från organisationen går utvecklingen trögt.

Rapporten bygger på en Novusundersökning (Byggchefsbarometern 2019), som har besvarats av 1 771 chefer inom samhällsbyggnad. Den handlar om den konkreta effekten av de senaste årens kamp mot machokultur.

En slutsats är att kvinnliga chefer uppfattar arbetsklimatet som betydligt sämre än vad deras manliga kolleger gör. Till exempel anser 20 procent av kvinnorna att det förekommit sexuella trakasserier på deras arbetsplats det senaste året – att jämföra med 8 procent bland männen.

"Jag önskar jag kunde säga något annat, men Byggchefsbarometern 2019 visar inte att vi är på väg att bryta med machokulturen”, skriver Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel i förordet. ”Bland cheferna i branschen vittnar både män och kvinnor fortfarande om ett arbetsklimat med djupt respektlösa beteenden där det gäller att klara hårda tag för att passa in.”

Samtidigt finns ljuspunkter. Bland annat visar siffror från Nyckeltalsinstitutet – som i samarbete med Byggcheferna har analyserat undersökningen – att samhällsbyggnadssektorn faktiskt är mer jämställd än genomsnittet. Och i fjol utsågs fastighetssektorn till börsens första helt jämställda bransch.

Samtidigt varnar Byggcheferna för risken att det långsiktigta förändringsarbete som pågått i branschen och de framsteg som företagen kämpat med att uppnå kan förloras när akuta frågor, som pågående kris kräver, uppstår.

#mångfald/ #arbetsmiljö

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER