I sommar utförs underhåll på Älvsborgsbron i Göteborg.

Foto: Pixabay

Infrastruktur som förbättras under tiden vi andra är lediga

En mängd nödvändinga underhållsarbeten behöver utföras på Älvsborgsbron i Göteborg. Under sommaren ska den 50 år gamla och sexfiliga hängbron rustas upp.

Spaning

Älvsborgsbron är en av Göteborgs mest trafikerade leder, med både kör-, gång- och cykelfält. På den sexfiliga hängbron passerar dagligen 70 000 fordon. För att inte påverka trafiken för mycket har man valt att renovera två körfält i taget under tre månader på sommaren. Det innebär reparationsarbeten dygnet runt, sju dagar i veckan, hela sommaren.

Det kommer vara väldigt högt tempo och många resurser på plats. Bron är ungefär 900 meter lång och man ska dela den 400 meter långa mittendelen av bron på 57 ställen för att byta ut fogarna som har angripits av salt från älven.

– Vi kommer att ta två körfält i taget och gång- och cykelbana in mot Göteborg och fräsa bort all beläggning på hela brolängden. Samtidigt kommer vi att byta ut och komplettera drygt 450 grundavlopp i broplattan och lägga nytt tätskikt och asfalt på hela etappen. Till hjälp har vi vattenbilningsrobotar och en massa byggare som kommer jobba i treskift, säger Daniel Johansson, Tyréns byggledare för projektet.

Tyréns ansvarar även för kontrollen av grundavlopp som ska helt bort och gjutas igen samt för besiktning, samordning och för byggnationen av en tillfällig ramp uppe på bron.

– Vi kommer att vara här mer eller mindre hela sommaren. Sen ska vi sammanställa alla handlingar på de utförda momenten inför besiktning och slutdokumentation under sensommaren och hösten, avslutar Daniel Johansson.

Den planerade livslängden på bron är 100 år, och för att den ska klara det görs under tre år ett omfattande renoveringsarbete på bron. Denna etapp är den fjärde i ordningen. Förra året gjordes samma procedur fast på västsidan.

Uppdragsfakta:

  • Tidplan: februari 2019 – november 2020
  • Kostnad: Cirka 420 Mkr
  • Byggherre: Trafikverket Underhåll Region Väst
  • Entreprenör: DAB Group AB
  • Byggledare: Tyréns

#bro / #underhåll

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER