Foto: Markus Marcetic

Transportutbildning ger jobb direkt

Av de som gick ut transportprogrammet 2020 fick 77 procent jobb direkt, det visar Skolledarrapporten från Transporfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. Antalet elever som går ut med godkänd examen har också ökat rejält.

Spaning

Efterfrågan på lastbilsförare är fortsatt hög och det märks på landets Fordons- och transportprogram. Antalet förstahandssökande har ökat med 14 procent jämfört med förra året, enligt en rapport från TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd).

Dessutom har antalet antagna elever på transportinriktningen i årskurs 2 ökat med 14,2 procent. Det är de i särklass största ökningarna sedan rapporten lanserades 2011.

Andelen elever som går ut med godkänd examen i årskurs 3 är 85,6 procent, jämfört med 80 procent året innan.

– Det är oerhört starka siffror och en mycket glädjande utveckling i en bransch där efterfrågan på arbetskraft fortsatt är hög. En viktig anledning är det fantastiska arbete många gymnasieskolor gör med lärare som engagerar sig i varje individ för att de ska klara en tuff utbildning och ta de körkort de behöver i yrket, säger Micaela Roslund, projektledare på Transportfackens Yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA).

I år har TYA också med en ny fråga i rapporten – i vilken utsträckning elever blivit anställda som lastbilschaufförer direkt efter årskurs 3, antingen som sommarvikarier eller i tillsvidare- och provanställningar.

– Svaren visar att hela 1 277 av 1 657 elever, 77,1 procent, fick jobb direkt efter examen. Detta trots att vi befinner oss mitt i en pandemi, konstaterar Micaela Roslund.

En fortsatt stark trend är att fler tjejer upptäcker transportinriktningen. 2014/2015 var andelen tjejer på skolorna 15,7 procent. I dag är andelen tjejer 27,2 procent i årskurs 2 – mer än var fjärde elev. Dessutom redovisar 17 av de 91 tillfrågade skolorna över 40 procent kvinnliga elever i årskurs 2.

#karriär / #transport

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER