Foto: Pixabay

Brist i arbetsmiljön på vartannat bygge

Nära hälften av byggföretagen hade brister i arbetsmiljön. Det blev resultatet av ännu en myndighetsgemensam insats mot byggbranschen. Kontrollerna avslöjade även ett flertal personer som saknar rätt att arbeta i Sverige.

Spaning

Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polisen har under de senaste två veckorna genomfört oanmälda inspektioner vid ett 60-tal byggarbetsplatser runtom i landet med flera olika entreprenörer. Arbetsmiljöverket upptäckte brister i arbetsmiljön hos cirka 50 av de drygt 100 företag som inspekterades ute på byggen. En del brister var så allvarliga att de ledde till ett omedelbart förbud mot arbete.

- Vi har fått ge påfallande många förbud mot arbete på hög höjd, där det har saknats fallskydd och finns en omedelbar risk att falla ner. Det är upprörande och lite förvånande att de här företagen inte förstår bättre än så. Ingen ska behöva skadas eller dö av sitt arbete, säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Sammanlagt upptäcktes 110 brister i arbetsmiljön. Utöver bristande fallskydd handlar det om hantering av kemikalier, farliga maskiner och arbetstagare som riskerar att andas in ohälsosamt damm. Arbetsmiljöverket ställde också krav på åtgärder mot smittspridning med anledning av pandemin.

Polisen kontrollerade cirka 200 personer och upptäckte minst 25 personer som saknade rätt att arbeta i Sverige. Flera av dessa har utvisats och fått förbud att återvända till Sverige de närmaste tre åren.

- Den här gången var det flera arbetare från Ukraina som saknade tillstånd att arbeta här, mycket tyder på att det är organiserat. Byggbranschen har en stor mängd underentreprenörer och den här insatsen visar att det finns problem. Därför är det viktigt att vi myndigheter fortsätter att jobba tillsammans för att störa de oseriösa företagen från flera håll, säger polisöverintendent Per Wadhed från Polismyndigheten.

Skatteverket kunde granska fler företag ute på byggarbetsplatserna. Nära 40 procent av de företag som Skatteverket kontrollerade hade brister i personalliggaren, där alla som är verksamma på ett bygge ska registreras.

- Inte sällan upptäcker Skatteverket också att bidrag betalats ut till vissa företag. På en restaurang upptäcktes personal som var korttidspermitterade. Normalt arbetar de i restaurangrörelsen, men vid kontrollen var de sysselsatta med renoveringsarbete. Detta ligger inte i linje med tanken kring de stödåtgärder som betalas ut till följd av pandemin, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Några resultat från kontrollerna

  • Drygt 100 företag vid 60 byggarbetsplatser kontrollerades gemensamt i insatsen. Av dessa hade cirka 50 företag brister i arbetsmiljön.
  • Cirka 110 arbetsmiljöbrister upptäcktes.
  • Ett tiotal förbud om att stoppa arbetet eller ett arbetsmoment på grund av allvarliga arbetsmiljöbrister utfärdades.
  • 100 kontrollavgifter för bland annat brister i personalliggare övervägs.
  • Cirka 25 personer saknade rätt att arbeta i Sverige på de kontrollerade arbetsplatserna.

Om myndigheternas samarbete mot arbetslivskriminalitet

Regeringen har gett åtta myndigheter i uppdrag att tillsammans under 2018–2020 utveckla metoder för myndighetsgemensamma kontroller för att motverka brott i arbetslivet. Nyligen förlängde regeringen uppdraget till och med 2021. Myndigheterna har gjort cirka 4 500 gemensamma kontroller sedan 2018.

Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket deltar i samarbetet som samordnas av Arbetsmiljöverket.

#arbetsmiljö / #säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER