Foto: Markus Marcetic

Ny myndighet för mindre fel och fusk

Regeringen föreslår att en ny myndighet ska inrättas för systemövergripande kontroll av utbetalningar från välfärdssystemen, samt att ytterligare medel ska anvisas till berörda myndigheter för att bekämpa fel och fusk och för att förstärka arbetet mot arbetslivskriminalitet.

Spaning

Totalt handlar det om ett tillskott på närmare 200 miljoner kronor nästa år. Förslagen kommer att ingå i regeringens budgetproposition för 2022.

I budgetpropositionen kommer regeringen dessutom föreslå betydande tillskott till befintliga myndigheter och deras arbete för att motverka felaktiga utbetalningar, skattebrott, bidragsbrott, arbetslivskriminalitet, penningtvätt och finansiering av terrorism. Även åtgärder för ordning och reda på vägarna ingår. För år 2022 föreslås närmare 200 miljoner kronor tillföras området. För år 2023 trappas satsningen upp till ca 230 miljoner kronor och för år 2024 till ca 300 miljoner kronor.

- Den statliga offensiven innebär att det ska bli fler razzior på byggarbetsplatser, fler kontroller av yrkestrafiken på våra vägar och att en ny myndighet ska inrättas för att se till att våra skattemedel inte ska gå till fuskare och kriminella, säger finansminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

Pengarna ska bland annat användas för att stärka samverkan mot arbetslivskriminalitet och förstärka kontrollen av arbetsmiljön genom utökad tillsyn. Pengar avsätts även för att myndigheter ska kunna göra fler kontroller för att upptäcka och stoppa oseriösa aktörer i välfärden.

De myndigheter som ingår i satsningen är Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Inspektionen för vård och omsorg, Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Finansinspektionen, Länsstyrelserna i Skåne, Stockholm och Västra Götaland, Polismyndigheten, Spelinspektionen, Fastighetsmäklarinspektionen samt Transportstyrelsen.

– Att tränga bort de företag som inte sköter sig och att styra affärerna mot de schyssta byggföretagen är en ödesfråga för hela byggsektorn och en förutsättning för en attraktiv, sund och säker bransch, säger Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens på Byggföretagen i en kommenter till regeringens förslag.

Enligt förslaget ska den nya myndigheten inleda sitt verksamhet 2023 för att vara fullt uppbyggd vid årsskiftet 2025/2026

#arbetskriminalitet / #regeringsförslag

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER