Foto: Byggcheferna

Rapport om rasism inom samhällsbyggnad

Rasism är vanligt inom samhällsbyggnad: nästan var femte chef har själv upplevt det i sin yrkesroll. Det framkommer i Byggchefernas nya rapport Svart på vitt om rasism inom samhällsbyggnad.

Spaning

Det som ibland kallas rasism kan också kallas ”etnisk diskriminering”. Det är en av de sju diskrimineringsgrunder som omfattas av lagens diskrimineringsförbud.

Byggchefernas rapport visar att problemet är stort inom samhällsbyggnad. Bland annat anser 20 procent av cheferna att det är svårare att komma in i gemenskapen om du inte tillhör normen. Nästan lika många har själva upplevt rasism under sin tid i branschen.

– Samhällsbyggnad har kommit långt när det gäller att öka medvetenheten om behovet av ökad jämställdhet. Nu är det dags att ta tag i rasismen. Vi kan inte jobba aktivt mot en diskrimineringsgrund och samtidigt blunda för en annan. Det är kontraproduktivt, säger Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel.

Rapporten baseras på Byggchefsbarometern 2021, en Novusundersökning bland 2 000 av Byggchefernas medlemmar. Den har genomförts i samarbete med stiftelsen Allbright, som menar att bristen sitter i kunskapen.

– Första steget är att utbilda om rasism och etnisk diskriminering. Bara så kan alla medarbetare trivas bättre, bygga förtroende och åstadkomma en betydligt bättre och mer långsiktig affär, säger Maija Inkala, tf. talesperson på stiftelsen Allbright.

#byggcheferna / #rasism / #arbetsmiljö

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER