Foto: Markus Marcetic

Kopplar samman betong och ai

En ny metod som ger möjlighet att i realtid få en prognos för betongens framtida hållfasthetsutveckling har arbetats fram.

Spaning

Prognosen bygger på digital hållfasthetsmätning med sensorer i betongen, stor mängd historiska data från tidigare mätningar, samt väderprognos för kommande dagar. Utifrån dessa data kan man sedan prognostisera betongens härdningsprocess. Bakom lösningen står Thomas Concrete Group och Thomas Betong i Göteborg

I ett pressmeddelande skriver de att den stora fördelen med detta är att man inte bara ser hur betongens hållfasthet utvecklas utan att man också i realtid får en prognos för framtida utveckling och därmed bättre kan planera arbetet på byggarbetsplatsen.

– Med prognosen kan man nu på ett enkelt sätt följa betongens framtida hållfasthetsutveckling. Tack vare detta kan man vid behov vidta åtgärder för att säkra gjutningens kvalitet och undvika till exempel sprickbildning. Byggprocessen kan också effektiviseras genom att man i förväg kan ta beslut gällande kommande behov av resurser på byggarbetsplatsen så som personal, hyrd utrustning och annat vilket sparar både tid och pengar, säger Lennart Björnström, CIO and Head of Business Development för Thomas Concrete Group.

Att mäta hållfasthet i realtid är inte nytt. Men att med hjälp av ai och framtida väderdata tillhandahålla en prognos av betongens hållfasthetsutveckling i realtid är däremot något som enligt Thomas Concrete Group aldrig tidigare gjorts.

– Förutom effektivitet handlar digitaliseringen också om hållbarhet. I appen kan man nämligen också se hur mycket betong som faktiskt levererats. På så sätt kan man justera beställningar så ingen betong går till spillo, förklarar Lennart Björnström.

#betong / #hållfasthet / #AI

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER