Foto: Patrick Trägårdh

Arbetsmiljön på 1 200 arbetsplatser granskas

För några veckor sedan presenterade Byggnads rapporten; Det smärtsamma priset – om belastning och skador i byggbranschen. Där visade en undersökning att 9 av 10 tillfrågade medlemmar lider av smärtor kopplade till jobbet.

Spaning

Byggnads har frågat över 3 800 medlemmar om de upplever besvär på grund av värk i kroppen kopplat till sitt arbete. Man har även ställt frågan om de upplever att de fått tillräcklig kunskap och hjälpmedel för att kunna undvika skador.

Rapporten visar att problemen i stor utsträckning kan kopplas till dålig ergonomi. 79 procent av byggnadsarbetarna uppgav att de varken fått tillräckliga instruktioner om eller fått möjlighet att träna på arbetsteknik inför ett arbetsmoment. Hälften uppgav att de inte fått tillräcklig information om hur teknisk utrustning och hjälpmedel ska användas.

– Byggbranschen har under lång tid haft stort fokus på den typen av risker som orsakar omedelbar skada, samma fokus behöver nu ges de risker som påverkar över tid. Bedömning av ergonomiska risker ska vara lika självklart som att ha ett skyddsräcke eller skyddsskor, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverkets rapport, Arbetsskador 2020 bekräftar Byggnads undersökning. Enligt Arbetsmiljöverket toppar belastningsbesvär sjukstatistiken för byggbranschen. Resultatet blir sjukskrivningar och i värsta fall förtidspensionering.

– Det här är ett problem för hela samhället, inte bara byggbranschen. Det leder till sjukskrivningar som kostar samhället mångmiljonbelopp, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Den 25 oktober, startade Byggnads arbetsmiljövecka då fackförbundets skyddsombud gör extrakontroller för att granska arbetsmiljön med fokus på just ergonomi. Totalt kommer över 1200 arbetsplatser besökas över hela landet.

– Våra skyddsombud är experter på arbetsmiljö och vi vet sedan tidigare att den här typen av specialkontroller ger resultat. Nu gör vi en kraftsamling för att höja nivån i branschen. Alla ska ha rätt till en säker arbetsmiljö och kunna lita på att kroppen håller hela vägen till pensionen. Det handlar om byggnadsarbetarnas liv och hälsa, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

#arbetsmiljö / #säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER