Foto: Piteå kommun

Piteå kommun vill snöröja med hjälp av sensorer

Att med hjälp av smarta sensorer optimera och effektivisera snöröjning är en metod som har kommit för att stanna. Nu ska Piteå kommun titta på möjligheterna att använda metoden

Spaning

Piteå kommun håller just nu tillsammans med PiteEnergi på att utreda möjligheterna att kunna effektivisera och optimera snöröjningen och halkbekämpningen med hjälp av smarta sensorer.

Piteå kommun ansvarar för snöröjning och halkbekämpning på ca. 400 km gator samt ca.120 km gång- och cykelvägar i Piteå. Idag används tre mätplatser för att samla data om nederbörd, temperaturer och luftfuktighet vilket ligger till grund för planeringen av snöröjning och halkbekämpning.

Med hjälp av trådlösa sensorer och PiteEnergis sensornät finns möjlighet att mäta både nederbörd, snödjup och snökvalité, i realtid. Det smarta sensornätet använder en teknik som kallas LoRaWAN och är en standardiserad teknik för säker, trådlös dataöverföring inom IoT (Internet of Things).

- Projektet är en del i vår digitala utveckling. Tidigare har vi kört mycket förutbestämda områden men med den här lösningen får vi en helt annan flexibilitet och kan skapa mer skräddarsydda rutter. Det innebär att vi kan använda våra resurser där de bäst behövs, säger Micael Kemi, Gatuchef Piteå kommun.

Piteå kommun och PiteEnergi ser sensorer och IoT som en viktig del i arbetet att kunna bidra till ett hållbart Piteå. Tillsammans vill vi skapa mervärden för piteborna i hela kommunen och med detta projekt skapar vi bättre förutsättningar för säkra, framkomliga och tillgängliga vägar.

- Utvecklingen av tekniska lösningar med sensorer går snabbt och vi ser en ökad efterfrågan på tillgång av data. Vårt sensornät kommer att vara en viktig möjliggörare för att kunna utveckla ett ännu smartare Piteå, säger Anders Ådemo, Marknadschef PiteEnergi.

#vintervägunderhåll / #teknik

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER