Kollage av bilder från Byggcheferna

Testa machometern. Hur tycker du att din arbetsplats mår?

Byggcheferna lanserar en machometer - ett lekfullt sätt att själv ta temperaturen på den egna arbetsplatsens företagskultur.

Spaning

Det webbaserade självtestet går snabbt att göra och jämför din individuella uppfattning med hur 1 800 chefer i samhällsbyggnadssektorn bedömt graden av machokultur på deras arbetsplatser. Beroende på resultat får du också tips på vad du kan göra.

– Med Machometern vill vi kittla människors nyfikenhet om vad machokultur kan vara och på ett enkelt sätt få i gång en dialog om detta på jobbet, säger Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna.

Machometern ska inte blandas ihop med Byggchefernas Machoindex. Machometern är inspirerad av Machoindex men är ett lekfullt digitalt självtest bestående av 11 frågor. Machoindex är ett mätverktyg som kan användas av företag exempelvis i medarbetarundersökningar och som utvecklades under 2020 i samarbete med forskaren Magnus Johansson.

– Vi har mer machokultur än vi som bransch har råd med och under 2021 ökade den enligt 1800 chefer i samhällsbyggnad, säger Jeanet Corvinius. Vi behöver alla göra mer för att få bort den. Jag hoppas Machometern ska bli lika populär för chefer som våra andra verktyg för att få i gång en dialog i den egna arbetsgruppen.

Enligt sju av tio chefer dras grova skämt om etnicitet, sexuell läggning och om ”hur kvinnor är” på arbetsplatsen. Det gör diskriminerade skämt till den typ av machokultur som förekommer allra mest. Det visar Byggchefernas senaste rapport Mer eller mindre macho.

Testa Byggchefernas Machometer på www.machometer.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

#mångfald / #arbetsmiljö / #Säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER