Foto: Markus Marcetic

Ny prognos: Hetaste sommaren någonsin för byggbranschen

Efterfrågan på arbetskraft når den högsta sommarprognosen någonsin i byggbranschen. Svenska arbetsgivare i branschen rapporterar en sysselsättningstrend på +30 procent för det tredje kvartalet 2022, enligt ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

Spaning

Det är den högsta sommarprognosen i mätningens 19-åriga historia. Samtidigt kan osäkra omvärldsfaktorer påverka sysselsättningen.

– Den starka efterfrågan på arbetskraft håller i sig trots hög inflation och krig i vårt närområde. Det är såklart positivt för de som söker jobb, men arbetsgivare inom byggbranschen bör också vara medvetna om att det kan bli ännu svårare att rekrytera rätt kompetens, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på hela +25 procent för tredje kvartalet. Det är en minskning på 12 procentenheter från föregående kvartals rekordprognos, som låg på +37 procent, men visar ändå att Sverige har en fortsatt aktiv arbetsmarknad. Mätningen utfördes under perioden 1–29 april, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer som kriget i Ukraina och en ökad inflation finns med i undersökningen.

Samtliga branscher i Arbetsmarknadsbarometern visar positiva jobbprognoser. Starkast prognos kommer från arbetsgivare i bank-, finans- och fastighetsbranschen som rapporterar en sysselsättningstrend på hela +39 procent. Även parti- och detaljhandeln rapporterar robusta siffror på +32 procent.

– Arbetsmarknaden visar just nu en stor rörlighet, med en stabil trend av att fler jobb skapas över tid. De arbetsgivare som vill rekrytera i byggbranschen bör erbjuda en arbetsplats med bra förmåner och trygga anställningar, säger Mikael Jansson.

Samtliga regioner lämnar positiva prognoser, men jämfört med föregående kvartal ser mellersta Sverige en skarp nedgång i sysselsättningsprognosen på -37 procentenheter. De starkaste prognoserna kommer från Stockholm- och Uppsalaregionen samt Skåne och Blekinge, på +30 respektive +29 procent.

 

#arbetsmarknad / #rekrytering

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER