All olja som används för Svevias bitumen kommer från Nordsjön.

Foto: Markus Marcetic

Svevia helt oberoende av olja från Ryssland

Långsiktigt strategiskt inköpsarbete har gjort att Svevia sedan mer än ett år tillbaka enbart använder sig av olja från Nordsjön till sin bitumen.

Spaning

Svevias koncerninköpschef Karl Kloste berättar att bolaget redan innan Rysslands angrepp på Ukraina såg till att inte använde sig av olja från Ryssland i bitumen.

– Den olja som vi använder oss av kommer från Nordsjön. En kombination av noggrant strategiskt arbete och en god dialog med våra leverantörer gjorde att vi i god tid kunde ställa om till att bli oberoende av Ryssland, säger Karl Kloste och fortsätter:

privat

Karl Kloste, Svevia

– Med tanke på hur situationen ser ut i omvärlden har vi lyckats bra med att försörja våra projekt med insatsvaror, något vi är oerhört glada för. Det har varit vissa mindre störningar, men vi har inte fått stänga ner några projekt på grund av brist på material eller liknande.

Vad har varit svårast att få fram i tid?

– Stålprodukter. Det har tagit lite tid att göra leveranskedjan helt fri från Ryssland. Tidigare köpte till exempel våra baltiska leverantörer av armeringsjärn sina insatsvaror från ryska stålverk. Nu köper man i stället från stålverk i övriga delar av Europa. Vi har även en leverantör av stålprodukter som redan innan kriget i Ukraina var fri från leveranser från Ryssland vilket har hjälpt oss.

– För tillfället är det leveranser av maskiner och fordon som är mest besvärligt. Här är vi hjälpta av det goda interna samarbetet mellan Svevia och Arento och att vi kunnat lägga beställningar tidigt. När det gäller till exempel våra drivmedelsleverantörer har vi en dialog med dem för att försäkra oss om att de inte köper insatsvaror från Ryssland.

Vad gör ni framåt?

– Vi försöker hålla så stora lager som vi bara kan det när det gäller exempelvis bitumen och fortsätter med det strategiska inköpsarbetet. Det är i tider som dessa som en inköpsorganisation verkligen får visa vad den går för.

#bitumen / #Materialbrist / #inköp

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER