Foto: Luleå Tekniska universitet

Robert Hällmark är Årets brobyggare

Vid brobyggardagen 2023 i Göteborg utnämndes Robert Hällmark, adjungerad professor i byggkonstruktion vid Luleå teknika universitet samt senior teknisk specialist på Trafikverket, till årets brobyggare 2022.

Spaning

Efter två år av både digitala och inställda konferenser genomfördes äntligen den årliga brobyggardagen, som arrangeras av föreningen Brosamverkan. Under dagen fick deltagarna ta del av föredrag om svenska och internationella projekt samt aktuella ämnen. Traditionsenligt utsåg även Årets brobyggare som i år blev Robert Hällmark.

– Det är otroligt hedrande och roligt att få ta emot detta pris säger en glad Robert Hällmark från Luleå tekniska universitet, som bland annat arbetat med Partihallsförbindelsen i Göteborg, järnvägslyftbron över Södertälje kanal och broar över E4:an i Kista.

– Robert har sedan sitt oerhört fina examensarbete 2005 tillfört branschen mycket som konstruktör, Trafikverksexpert samt forskare. Resultaten från Roberts doktorsavhandling har glädjande nog använts vid förstärkning av broar i både Sverige och Norge, säger Peter Collin, professor i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet och handledare för Robert Hällmark under studie- och doktorandtiden.

Juryns motivering:

Årets brobyggare har utmärkt sig genom utvecklandet av beräkningsverktyg för innovativa förstärkningsmetoder, något som medfört en förlängd livslängd av befintliga broar till stor vinning för både förvaltare och miljö. Pristagaren har även en unik förmåga att kombinera en djup teoretisk kunskap inom konstruktionsteknik med kunskap om produktionsmetoder, standarder och utförande. Dessutom är årets brobyggare, genom sin pedagogiska färdighet och breda kunskap, en inspiration för kommande konstruktörer och en garant för att branschen förses med välutbildade ingenjörer.

Brosamverkan

Brosamverkan är en förening, som bildadades 1990 genom en samman­slutning av företag, institutioner samt statliga och kommunala organisationer. Brosamverkan arbetar aktivt med kompetens­utveckling, kunskaps­spridning, erfarenhets­återföring, teknik­utveckling inom bygg­branschen samt samverkan för bättre spelregler och färre missförstånd i branschen.

#utmärkelse / #bro / #teknik

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER