Foto: Arento

Vibrationsskador är den vanligaste arbetssjukdomen

Vibrationsskador är en arbetssjukdom som ger livslång påverkan. Skadorna drabbar främst män och är vanligast inom byggbranschen och metall- och övrig industri. Det visar aktuell statistik från Afa Försäkring.

Spaning

– Vibrationsskador är den vanligaste arbetssjukdomen i Sverige, med runt 200 godkända skador per år för åren 2012–2021. Av alla godkända arbetssjukdomar under de åren berodde hela 30 procent på vibrationsskador, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

Hon berättar att 94 procent av de godkända arbetssjukdomar som beror på vibrationsskador drabbar män, då denna typ av arbetssjukdom främst förekommer i mansdominerade yrken. Exempelvis inom byggbranschen och metall- och övrig industri, där det är vanligt att arbeta med maskiner och verktyg som vibrerar eller slår kraftigt.

– För män är vibrationsskador den vanligaste arbetssjukdomen och står för en tredjedel av arbetssjukdomarna. För kvinnor är det den sjätte vanligaste arbetssjukdomen och står för sex procent.

Mer fakta om vibrationsskador

  • De flesta som under åren 2012–2021 fick en arbetssjukdom som beror på vibrationsskador godkänd arbetade i privat sektor.
  • Nära hälften av de drabbade är under 46 år.
  • De yrkesgrupper som har flest vibrationsskador finns inom metall- och övrigt industriellt arbete samt betong-, bygg- och anläggningsarbete.
  • Byggnadsträarbetare står för 14 procent av sjukdomarna.

Källa: Afa-försäkring

#arbetsskador / #arbetsmiljö

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER