Foto: Patrick Trägårdh

Uppkopplade fordon ger information om vägstatus

Trafikverket mäter varje år skicket på det svenska vägnätet med specialfordon som passerar olika punkter vid olika tillfällen. Men nu har man tecknat avtal med Mercedes-Benz om att få löpande data om bland annat beläggningsskador direkt från märkets uppkopplade personbilar.

Spaning

Trafikverkets nuvarande mätningar ger detaljerad information om vägytans och vägområdets tillstånd samt visar var det finns brister. Informationen används när man planerar åtgärder samt för uppföljning av vägarnas tillstånd.

Problemet är dock att man inte får information om de förändringar som sker mellan mätningarna. Idag finns dock många uppkopplade personbilar med fantastiska sensorer.

– Om vi hämtar anonymiserade fordonsdata från uppkopplade personbilar bör vi kunna få bättre beslutsunderlag och därmed ett bättre vägunderhåll, säger Fredrik Lindström, nationell samordnare för vägytemätningar i Trafikverket.

2022 startade Trafikverket ett projekt för att se om det var möjligt att använda befintliga sensorer i vanliga uppkopplade personbilar för att samla information om beläggningsskador. Nu har man tecknat avtal med tre aktörer, varav Mercedes-Benz Sverige är en, om att både utveckla lösningen och leverera data.

Projektet börjar med att studera skadeområden som inte går att fånga in via vanliga vägytemätningar som potthål, tjälskador och andra vinterskador.

Mer om projektet:

Projektet genomförs som ett strategiskt samverkansprojekt mellan Trafikverket och Vinnovas strategiska innovationsprogram InfraSweden. Genom en sådan samverkan kommer parterna att kunna ta vara på varandras kunskap, resurser och erfarenhet från att leda och driva innovation och utveckling i syfte att nå projektets mål och nyttor snabbare. Övriga deltagare är, Mercedes Benz Sverige, NIRA Dynamics och Univrses.

#teknikutveckling / #vägunderhåll

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER