Foto: Byggföretagen

Hon blev Årets byggkvinna 2023

Vinnaren av Årets byggkvinna 2023 är Mariam Mohammedamin, vars motto är "Ingenting i världen är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid".

Spaning

Prisceremonin för Årets byggkvinna 2023 ägde rum kvällen den 10 maj på Vasateatern i Stockholm, där många branschrepresentanter hade samlats för att hylla vinnaren. Mariam Mohammedamin har en dubbelexamen som byggingenjör och inredningsarkitekt och jobbar som arbetsledare på Tommy Byggare i Göteborg.

Juryns motivering till utmärkelsen är:

Vinnaren av Årets byggkvinna 2023 är en ledstjärna för framtida kvinnor och flickor som vill söka sig till bygg- och anläggningsbranschen. Hon drivs av ett mod, ett driv och med en vilja att förbättra, inte bara sitt eget liv, men också människors liv runt omkring henne.

Årets byggkvinna ska även vara en inspiration för byggbranschen i stort. Vinnaren har, genom att bara vara sig själv, visat på att byggbranschen inte enbart handlar om spikar och skruvar, det handlar i slutändan också om att bygga samhällen.

När saker inte gått hennes väg har hon, med en målinriktad uppfinningsrikedom, ändå hittat vägar runt. Den förmågan, att hitta lösningar på de utmaningar som hon stött på, gör henne inte enbart till en värdig vinnare, det gör henne till en förebild för hur vår bransch ska ta sig an svåra tider och till synes omöjliga utmaningar.

Eller, för att recitera ett citat som vinnaren själv följer, ”Ingenting i världen är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid”.

Syftet med Årets byggkvinna är att lyfta fram inspirerande förebilder som på olika sätt breddar bilden av vilka som jobbar i byggbranschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket kan bidra till en sundare och schysstare kultur på våra arbetsplatser.

Utmärkelsen Årets byggkvinna lanserades 2021. Priset grundades av Byggföretagen och medgrundaren Sandra Mobaraki, även kallad Byggsandra, som vill verka för att uppmärksamma kvinnliga förebilder i byggbranschen.

Jurydeltagare

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
Jonas Steen, ordförande i SME-utskottet, Byggföretagen
Folkets röst

#branschprofil / #jämställdhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER