Under Midnattsloppet stängs nästan hela Södermalm av från biltrafik.

Foto: Midnattsloppet

Uppdrag: Stoppa biltrafiken under Midnattsloppet

Under helgen gick Midnattsloppet 2018 av stapeln i Stockholm med omkring 30 000 deltagare och inte mindre än 200 000 besökare. I princip hela Södermalm är avstängd för trafik. Arbetet med att utföra avstängningar inför ett så stort event kräver noggrann planering med tillstånd från såväl Stockholm stad som Polisen.

Uppdrag

- Stora återkommande event som Midnattsloppet har oftast god insikt om behovet av att i ett tidigt skede säkerställa frågor kring avstängningarna. Hur lång tid det kan ta att planera, få tillstånd från berörda myndigheter och eventuellt berörda mark- och fastighetsägare kan komma som en överraskning för mer orutinerade arrangörer, säger Tomas Johansson, specialist på Trafikanordningar, Svevia.

nina munter

Tomas Johansson, Svevia

Tomas Johansson är arbetschef för Trafikanordningar i Mellansverige och har lång erfarenhet av att arbeta med den här typen av stora event. Han berättar att förutom att det finns ett regelverk för tillstånd måste också trafikavstängningar vara utförda på ett korrekt sätt.

- För att få ställa upp en trafikanordning måste du ha korrekt kompetens. En vägskylt ser alltid likadan ut för att det inte ska gå att misstolka. Det är på samma sätt med trafikanordningar. Det är en säkerhetsfråga.

Tomas råd till dig som behöver trafikanordning

  • Var ute i god tid – I regel tar det t.ex. tre till fyra veckor att få en TA-plan godkänd.
  • Involvera er samarbetspart tidigt i er planering – Ofta sitter TA-leverantören på mycket klokhet och kunskap som både kan spara pengar och effektivisera utförandet på arbetsplatsen.
  • Jämför äpple och äpple – Var specifik i er offertförfrågan och syna offerterna i sömmarna. Det är inte alltid det lägsta offertpriset blir billigast i slutändan.
  • Anlita en seriös TA-specialist som du känner förtroende för – Du har ett stort ansvar både mot egen personal och för tredje person om olyckan är framme.

#säkerhet / #vägar / #branschfolk

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER