Foto: Lisa Thanner

Från betongarbetare till brospecialist

Platschef Mats Larsson jobbar med sitt största intresse, tekniska konstruktioner. På Svevia ägnar han främst sin tid åt att upprätta broar. Mellan platser, över teknikområden och inte minst – mellan människor.

Porträtt

Det vilar ett varmt och ödmjukt lugn över Mats Larsson, kombinerat med en nyfikenhet och en ständig lust att lära. Det gäller både honom själv och hans kollegor på division Anläggning i Göteborg. Mats är en delegerande, delaktig ledare som sätter stort värde på sina medarbetare och som är genuint intresserad och engagerad i sitt jobb. Han verkar lite förvånad över frågor som antyder att de uppdrag han genomför kan tyckas svåra.

– När man får en uppgift måste man försöka lösa den. Eller börja med att värdera vad som är möjligt och inte. Med teknik är det egentligen inte så mycket som är omöjligt. Det handlar om att hitta rätt lösning, om att tänka utanför den berömda lådan och att våga testa. Jag gillar utmaningar, fascineras av teknik och är ganska bra på att tänka tredimensionellt. Det är förmågor som ofta är bra att ha i mitt jobb, säger Mats.

Hans formella titel är platschef men Mats är lika känd för att vara en av Svevias specialister på kluriga konstruktioner. På senare år har han främst jobbat med underhåll och reparation av broar på Sveriges västkust.

När han först kom till Svevia, dåvarande Vägverket Produktion, år 2008, anställdes han som byggnads- och betongarbetare. Han jobbade med alla hantverkets delar, snickeriarbeten lika gärna som betong, men har med åren – för att citera Mats själv – ”glidit över i arbetsledande ställning”.

– Jag är snickare i grunden, sedan 1975. Jag har ingen ingenjörsutbildning men en lång erfarenhetsmässig skola av snickeri, form, armering och betong. I vår bransch kan man kliva vidare och använda sin kompetens på olika sätt. Jag är glad att min kunskap var användbar även i andra sammanhang, ler Mats.

Steget till att ta ett ledaransvar föll sig väldigt naturligt för den noggranne teknikern.

– Det kändes kul att ta en ledande befattning, det passar min personlighet bra. Jag gillar att se helheten i en uppgift och trivs med att tänka långsiktigt. Ett gediget förarbete ger oftast ett bra resultat. Men att vara chef har aldrig haft något egenvärde för mig, det handlar snarare om möjligheten att kunna påverka arbetet, säger Mats.

Utvecklingsresan på Svevia har gått successivt och lyckosamt framåt. Mats tillskriver det egna intresset och engagemanget stor betydelse. Han har alltid gjort det lilla extra, läst på ännu en gång, testat en sak till och dubbelkollat allt. Han backar sällan för en utmaning och arbetsglädjen är en stark drivkraft, menar han.

– Man får ju inte snöa in alltför mycket på svårigheterna. Jag gillar att ha kul på jobbet och triggas när saker inte är helt självklara. Tekniska utmaningar har alltid lockat mig. Att bli bättre bara i betydelsen ”snabbare och billigare” är inte kul. Jag vill jobba smartare: hitta nya vägar, utmana mig själv och mitt team.

Tur då att Mats och hans kollegor haft uppdrag som minst sagt faller inom ramen för ”tekniska utmaningar”. Som att vara efterfrågad rådgivare hos kunden Trafikverket och att vara delaktig i planeringen inför kabelbytet på Strömsundsbron. Med uppdraget på Tjörnbron blev de först i världen att ersätta kablar på en snedkabelbro.

Mats har lärt sig längs vägen. Den egna ” broresan” på Svevia började med en reparation av en järnvägsviadukt, fortsatte via stenvalvsbroar till ansvar för det första, största och mest komplicerade kabelbytet på en snedkabelbro som någonsin gjorts.

Lisa thanner

Mats Larsson, Svevia

– Det fanns inget facit för snedkabelbytet på Tjörnbron, helt enkelt för att momentet inte utförts förut. Arbetet fick bara ske under de specifika timmar på dygnet där trafiken kunde stängas av, det var där den stora utmaningen låg. Det krävdes ett minutiöst planerat schema, rigorös säkerhet och hantering av riktigt stora krafter. I arbetet ingick såklart ytterligare ett stort antal komplexa parametrar, men det är ju precis sånt jag går igång på. En jättestor bro är en cool konstruktion att jobba med, säger Mats.

Allra roligas på jobbet har Mats när han och kollegorna löser svåra, praktiska utmaningar tillsammans. Han uppskattar friheten under ansvar, vill inte bli detaljstyrd, är stolt över att vara efterfrågad och upplever att det egna intresset och engagemanget för jobbet är lika stort som någonsin förr.

– Jag har känt mig som en amatör många gånger under åren, det kommer nog från att jag i grunden ”bara” är snickare. Men det är fantastiskt att erfarenhet och vilja faktiskt räcker såhär långt. I dag är alla projekt drömprojekt i betydelsen att jag får lösa dem tillsammans med mina kompetenta kollegor, där min son nu är en av dem. Att få jobba med mitt stora intresse och få göra den här resan på Svevia, det är en dröm i sig.

#Bro / #Teknik / #specialist

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER