Illustration: Svevia

Byggbranschen ingen plats för övergrepp

Det borde finnas en oro i byggbranschen med anledning av #metoo. Det menar Byggcheferna i en debattartikel.

Spaning

 Många företag i byggbranschen har skäl att oroas av #metoo. Det konstaterar Byggchefernas styrelse i en gemensam debattartikel, som välkomnar nätrörelsen. Föreningen vet sedan länge att sexuella kränkningar är ett stort problem i samhällsbyggnadssektorn, där 99 procent av hantverkarna är män och endast tio procent i ledningsposition är kvinnor. Ett lika stort problem är att inte alla övertramp anmäls.

”I den arbetsmiljö som vi vill erbjuda finns ingen plats för övergrepp”, säger Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel. ”Som chefer är vi skyldiga att motverka en tystnadskultur där brott viftas bort som skämt. Tack vare #metoo kanske fler obehagliga sanningar släpps fram i ljuset.”

I en medlemsundersökning 2013 framkom att 50 procent av Byggchefernas kvinnliga medlemmar har upplevt sexuella trakasserier. Det fick föreningen att inleda en långvarig satsning på jämställdhet. Sedan 2015 har det bland annat märkts genom kampanjen Stoppa machokulturen, som drivs i samarbete med Byggnads.

”Förhoppningsvis kan #metoo bidra till att kolleger som blir utsatta vågar berätta om det för sina chefer”, säger Kajsa Hessel. ”Vi hoppas samtidigt att #ihave ska få män i byggbranschen att rannsaka sig själva. Hur har du som individ bidragit till problemet? Har du skrattat med åt unkna anspelningar? Har du hört sexistiska kommentarer och låtit bli att säga ifrån? Vi begär inga bekännelser, men vi kräver att varje man, varje dag, är medveten om sin makt. I trakasserier av en minoritet är det majoritetens ansvar att sätta stopp. Att inte ta det ansvaret innebär att man är medskyldig.”

#arbetsmiljö / #mångfald

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER