Foto: Pixabay

68 miljoner kronor för goda idéer

Avancerad miljöteknik behövs i utvecklingen av städerna. Naturvårdsverket satsar 68 miljoner kronor 2016–2019 till projektering, förstudier och annan planering som ökar användningen av spetstekniker och avancerade systemlösningar i stadsmiljöer. 17 miljoner fördelas per år.

Spaning

Fram till den 28 februari finns det möjlighet att söka ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket för projekt som leder till att städer blir med hållbara att leva i. Aktörer som vill starta innovativa projekt som inkluderar användning av nya tekniker och avancerade systemlösningar är välkomna att ansöka.

Viktor Andrén som är projektledare på Naturvårdsverket säger i ett uttalande på deras hemsida att de hoppas på många bra ansökningar nu.

- Om vi får in tillräckligt många bra projekt så blir det kanske den enda utlysningen under året.

För närvarande rullar närmare 40 projekt på som har fått bidrag från Stadsinnovationer som startade 2016 och pågår till 2019. Intresset har varit stort liksom variationen på ansökningarna. Projekten omfattar nytänkande lösningar inom till exempel energiförsörjning, transporter, klimatanpassning och effektivare vattenanvändning.

– Det tar några år innan vi ser resultaten av projekten eftersom de är förstudier inför investeringar. Men satsningen på ny teknik redan i planeringsfasen är nödvändig för en hållbar utveckling av städerna och gör det också möjligt att nå miljömålen snabbare och effektivare, säger Viktor Andrén.

Sökande kan vara landsting, kommuner, aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, organisationer, bostadsrättsföreningar, ideella föreningar, ekonomiska föreningar, universitet, högskolor och stiftelser. Aktörerna ska vara registrerade i Sverige.

Fakta

På Naturvårdsverkets hemsida: Läs om pågående projekt och redan genomförda investeringar i städer där man använt sig av spetstekniker och avancerade systemlösningar.

Utlysningen Är öppen 1–28 februari.

#utveckling / #teknik / #miljö

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER