I ett samarbete med journalister tar Sveriges Byggindustrier ett nytt grepp för att minska fusket i byggbranschen.

Foto: Svevia

Fusk ska bekämpas med journalistik

Sveriges Byggindustrier knyter till sig de grävande journalisterna Anna-Lena Norberg och Thomas Lundh för att stärka branschorganisationens arbete med att skapa sund konkurrens i bygg- och anläggningsbranschen.

Spaning

Anna-Lena Norberg och Thomas Lundh är de två grävande journalisterna som ligger bakom Stoppafusket.nu som granskar oseriöst företagande. De ingår nu ett tvåårigt projekt med Sveriges Byggindustrier. Syftet är att öka kunskapsnivån och stötta medlemmar i arbetet att skapa konkurrens på lika villkor, skriver Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

- Nu tar vi ytterligare ett steg för att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch. Anna-Lena Norbergs och Thomas Lundhs erfarenhet kommer att vara mycket viktig för att kunna stötta alla våra medlemsföretag som vill ha sund konkurrens och säkerställa att det råder nolltolerans mot fusk, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier.

stoppafusket.nu

Thomas Lundh och Anna-Lena Norberg

- Vi har utifrån ett journalistiskt perspektiv granskat byggbranschen i många år. Nu kommer vi in i en ny fas där vi kan använda den kunskap vi fått genom åren till att påverka bygg- och anläggningsbranschen på en annan nivå, säger Thomas Lundh.

Sveriges Byggindustrier påbörjade i våras en närmare granskning för att säkerställa att medlemsföretagen känner till och följer de justerade medlemskriterierna. Däribland att de tillämpar uppförandekoden som bland annat föreskriver att medlemsföretag ska verka för sund konkurrens och tidsenliga relationer såväl inom företaget som i förhållande till kunder och leverantörer. Sund konkurrens i bygg- och anläggningsbranschen är en av Sveriges Byggindustriers prioriterade frågor.

- Jag är väldigt glad att vi nu få vara med i ett verkligt förändringsarbete för en sundare byggbransch. Utifrån vårt arbete med Stoppafusket kommer vi att kunna bidra med bland annat utbildning och rådgivning för att stötta Sveriges Byggindustriers medlemsföretag i arbetet för sund konkurrens, säger Anna-Lena Norberg.

#branschfolk / #säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER