Antalet stölder av maskiner och redsakp har ökat. Det som främst försvinner är grävmaskiner, hjullastare och traktorer.

Foto: Patrick Trägårdh

Maskinstölderna ökar

Under de tre första kvartalen har det efterlysts 129 maskiner och redskap samt 46 traktorer. Detta är en ökning med 16 maskiner respektive 5 traktorer jämfört med samma period 2017. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Spaning

Antalet stölder av maskiner och redskap samt traktorer har ökat under året jämfört med 2017. Ökningen syns främst under det tredje kvartalet då efterlysningarna av entreprenadmaskiner, redskap och traktorer ökat från 47 efterlysningar till 70 efterlysningar. Exempelvis inträffade det en större stöld av helt nya Linde truckar i slutet av september i Malmö. Truckarna stals från ett lager och hade ett sammanlagt värde på ca 1 miljon kronor.

Det som främst försvinner är grävmaskiner, hjullastare och traktorer. Under perioden har man stulit 37 grävmaskiner, 44 hjullastare och 46 traktorer.

Mycket av godset försvinner utomland och av det som efterlysts under året är det 63 procent av maskiner/redskap som fortfarande är borta och 61 procent av traktorerna som fortfarande är borta.

- Vi vet att en del försvinner till Polen och Litauen. Under året har det återfunnits grävmaskiner och andra entreprenadmaskiner i båda länderna, säger utredare Peter Sundman på Larmtjänst.

#säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER