Foto: Pixabay

Väginformation från bilar för bättre väghållning

Med information från vanliga moderna personbilar vill Trafikverket skapa bättre underlag för väghållningen av Sveriges vägar.

Spaning

I samarbete med forskare från Luleå tekniska universitet testar Trafikverket olika tekniska lösningar för att samla in och bearbeta friktionsdata från moderna bilar.

– Trafikverket använder digitalisering och ny teknik för bättre tillgänglighet och hållbarhet i transportstystemet. Med ny digital teknik får vi bättre koll på vinterväglaget. Det är bra för Trafikverket som har ansvar för väghållningen och bra för alla förare ute i vintertrafiken, säger Olof Johansson, programchef för digitalisering av transportsystemet.

Lösningen bygger på att vanliga bilar rapporterar in data. Genom att skicka många bilars friktionsdata till ett centralt system får man ett effektivt verktyg för halkövervakning. De olika teknikerna testas nu i större skala på vägar i trakten av Stockholm och Göteborg.

#Trafikverket / #Teknik

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER