Foto: Pixabay

Fyra personer dömda för mutbrott

I den så kallade Trafikverket-härvan, har Umeå tingsrätt dömt fyra personer till mutbrott. Det uppger SVT Västerbotten på sin hemsida.

Spaning

Det är två tjänstemän från Trafikverket som dömts för mottagande av muta och två leverantörer som dömt för givande av muta.

Fallet uppmärksammades 2017, i ett inslag i Uppddrag granskning där entreprenörer inom vägmarkeringsbranschen vittnade om hur tjänstemän från Trafikverkets mutats med bland annat teknikprylar, kontanter och middagar med alkohol. Trafikverket kritiserades också för långsam hantering av ärendet.

I en kommentar i samband med att programmet berättar Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör att deras internrevision utreder mellan 30 och 40 etikärenden årligen. Av dessa leder något enstaka fall per år till åtal.

- En utredning kan ta allt från några veckor och flera år beroende på hur komplext ärendet är säger hon.

När Institutet Mot Mutor, IMM sammanställer mutbrott i SverigeSamtidigt uppger Västerbottenskuriren att ett

I rapporten Mutbrott i Sverige 2018, som kom ut nyligen från Institutet Mot Mutors (IMM) sticker bygg och anläggning ut. Med sina åtta mål står sektorn för 36% av målen.

– Att bygg och anläggning sticker ut i statistiken betyder nödvändigtvis inte att det sker fler mutbrott i just den sektorn, utan kan snarare vara en indikator på att man i sektorn har en ökad medvetenhet och benägenhet att anmäla misstänkta oegentligheter. Det sker också mycket positiva antikorruptions-initiativ i sektorn. Samtidigt är bygg- och anläggningsbranschen särskilt riskutsatt ur korruptionshänseende, bland annat mot bakgrund av de stora projekt som genomförs i sektorn och som omsätter mycket pengar samt de många gränsytorna mot offentlig sektor, säger Natali Phalén.

#Trafikverket

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER