Första kollektionen med miljövarudeklarationen Environmental Product Declaration, EPD, lanseras den 1 september.

Foto: Fristads

Klimatsmarta arbetskläder

Världens första klädkollektion med miljövarudeklarationen EPD, som visar plaggens totala miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv lanseras den 1 september.

Spaning

Det är arbetsklädestillverkaren Fristad som står bakom kollektion Fristads Green.

Plaggen i kollektionen Fristads Green har skapats med en process som minimerar användningen av material, energi och transporter. Den har genomgått en livscykelanalys och fått miljövarudeklarationen Environmental Product Declaration, EPD. I dag används EPD inom till exempel byggsektorn, men har aldrig tidigare applicerats på kläder.

– Fristads ville skapa något som kunde säkerställa att det gör skillnad för miljön och det här projektet innebär en verklig milstolpe för klädbranschen. Klädindustrin behöver konkreta verktyg för att mäta sin påverkan och öka transparensen, och den här standarden kan lika gärna användas för modeplagg som arbetskläder, säger Sandra Roos, doktor och textilforskare på RISE, som varit delaktig i att ta fram EPD-rapporten i ett pressmeddelande.

Projektet med att införa en EPD-standard för kläder var ett samarbete mellan Fristads och forskningsinstitutet RISE som pågick under 18 månader och avslutades tidigare i år. Även produktutvecklare, designers och tillverkare har spelat en viktig roll i projektet.

– Bra arbetskläder skyddar människor, men det ska inte ske på bekostnad av miljön. Genom att ta fram en EPD vill vi sätta en standard som hela branschen kan använda för att minska sin påverkan på miljö och klimat, säger Anders Hulse, vd för Fristads.

Kollektionen Fristads Green för hantverkare börjar säljas den 1 september och består inledningsvis av byxor, två jackor och en T-shirt.

#Miljö / #utveckling / #arbetsmiljö

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER