Byggnads har tagit fram en broschyr som vänder sig till gravida och ammande på byggarbetsplatser.

Foto: Byggnads

Informationsmaterial för gravida och ammande på bygget

Byggnads satsning på en mer jämställd byggbransch fortsätter. Nu släpper facket informationsmaterial om att vara gravid eller ammande på en byggarbetsplats.

Spaning

Byggnads lanserar nu information för gravida och ammande på byggarbetsplatser. Det innehåller upplysningar om riskbedömning, åtgärder och förbjudna arbeten för gravida och ammande på byggarbetsplatser.

- Det här är ett viktigt steg framåt för jämställdheten i byggbranschen. I dag är kunskapen för låg. Jag har fött två barn sedan jag blev byggnadsarbetare. Det förvånade mig hur lite information som fanns om arbetsmiljö för gravida. Jag hoppas att den här broschyren kommer finnas i varenda byggbod i Sverige, säger Isabelle Lundberg från Näta, Byggnads kvinnliga nätverk.

Byggbranschen är tydligt mansdominerad. För att öka jämställdheten driver Byggnads ett aktivt arbete kring att förändra normer och villkor. Nu är det allt fler kvinnor som väljer att bli byggnadsarbetare. På bara fyra år har antalet kvinnliga medlemmar i Byggnads dubblerats. Även andelen kvinnliga elever på byggprogrammet ökar.

- Sverige ska byggas av hela befolkningen, inte bara halva. Det finns ett tydligt behov att öka kunskapen och förändra attityder kring graviditet på byggena. För mig är det självklart att oavsett om man är gravid, ammande eller inte ska man kunna känna sig trygg på sin arbetsplats, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Informationsmaterialet är en satsning på ökad jämställdhet och för bättre arbetsmiljö. Det riktar sig särskilt till gravida, skyddsombud och arbetsgivare men även till alla byggnadsarbetare som vill lära sig mer.

#arbetsmiljö / #mångfald / #säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER