Foto: Wolfgang Eckert från Pixabay

Mindre koldioxidutsläpp med slagg i betongen

Swerock satsar på klimatförbättrad betong under varumärket ECO-Betong. Genom att ersätta en del av cementen med slagg, en restprodukt från stålproduktion, kan koldioxidutsläppen från tillverkningen reduceras med cirka 50 000 ton varje år.

Spaning

– Betong med slagg är ett avgörande steg på vägen mot vårt mål att vara klimatneutrala senast år 2045, säger Håkan Wifvesson, VD på Swerock.

Starkt, beständigt, formbart, fukttåligt och brandsäkert. Det är några av de egenskaper som gjort betong till ett av vår tids mest använda konstruktionsmaterial. Men trots att betong är ett naturligt material, gör bindemedlet cement att dess klimatpåverkan är betydande. Cementen står för 90 procent av den färdiga betongens klimatpåverkan.

I ECO-Betong har delar av cementen ersatts av slagg, en restprodukt från stålindustrin. Det minskar koldioxidutsläppen från tillverkningen radikalt, liksom uttaget av jungfrulig kalksten. Beroende på typen av användningsområde kan betongens klimatbelastning minska med upp till 50 procent. Men det är inte den enda fördelen.

– Den här betongen har längre livslängd än traditionell betong samtidigt som den är tätare och ger ett bättre skydd mot vatten och sulfatklorider, säger Håkan Wifvesson. Dessutom är den ljusare, vilket är en fördel i exempelvis tunnlar.

I en ny fabrik i Oxelösund, som planeras vara i drift 2020, kommer Swerock att tillverka egen slagg av restprodukter från den lokala ståltillverkningen vid SSAB:s anläggning. På så sätt minimeras även energikrävande transporter. Redan idag levererar Swerock slagg, både inom Peabkoncernen och till externa kunder i branschen.

– Vi är väldigt stolta över att nu kunna erbjuda marknaden närproducerad betong som når nivåerna enligt branschorganisationen Svensk Betongs definition av klimatförbättrad betong, säger Håkan Wifvesson.

#betong / #miljö / #Teknik

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER