Robert Sturk, Skanska, projektledare för projektet projektledare för projektet som SBUF utnämnt till Årets innovation 2019.

Foto: SBUF

Årets innovation 2019

Årets innovation inom byggbranschen går till ett projekt som visar att man inte behöver borra hål i något som man vill ska vara vattentätt. I stället kan man ersätta det med så kallad ”oförstörande provning”.

Spaning

- Det här är ett av de mest spännande utvecklingsprojekt jag deltagit i. Vi genomförde projektet parallellt med att vi drev tunneln i Hallandsås och resultaten kunde implementeras med en gång. Hallandsåsprojektet är speciellt för mig eftersom jag jobbade där i många år, det har också generellt bidragit till att vi lärt oss mycket om att driva tunnel i komplexa förhållanden. Med det här resultatet kan vi verifiera kvaliteten på produkten enkelt, snabbt och med hög precision utan att skada den, säger Robert Sturk, Skanska, som varit projektledare för projektet ”Oförstörande produktionskontroll av bakfyllnad i tunnlar av prefabricerade tunnelelement”.

Motiveringen lyder:

”Projektet har utvecklat en metod för kvalitetskontroll av betongtunnlar. Användningen av oförstörande provning ökar säkerhet och tillförlitlighet hos den färdiga tunneln och gör att tekniska, miljömässiga och ekonomiska risker minskas vilket bidrar till ökad samhällsnytta.”

- Det känns ärofyllt och roligt att projektresultatet utnämnts till Årets innovation. Det är många som bidragit till det fina resultatet men Nils Rydén vid Lunds Tekniska högskola (LTH) som utvecklat tekniken behöver nämnas speciellt också, tycker jag.

Övriga nominerade projekt var:

  • Samverkan ETIM och BIP-koder för en effektivare installationssektor och
  • Utredning av funktionell uttorkningsnivå hos betong med mineraliska tillsatsmaterial.

Utnämningen till Årets innovation brukar ske vid en tillställning på Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i Stockholm. Med anledning av Covid-19 fick alla nominerade i år äran, diplom och blommor skickat till sig. Det utvalda projektet får också en prissumma på 50 000 kr.

SBUF

Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF) finansierar och sprider forskning och utveckling för byggsektorn. Byggföretagens och Installatörsföretagens medlemsföretag kan söka bidrag till utvecklings- och forskningsprojekt från SBUF. SBUF tar också emot ansökningar från organisationerna Byggnads, Ledarna och Seko.

#Teknik / #betong / #branschfolk

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER