Chatarina Elmsäter Svärd.

Foto: Byggföretagen

Byggjobben minskar - investeringar i infrastruktur ökar

Starkast på byggmarknaden går offentliga investeringar i infrastruktur som växer med 23 procent mellan 2019 och 2021. Samtidigt minskar sysselsättningen inom bygg- och anläggningsindustrin med 8 000 personer under samma period.

Spaning

Det visar Byggföretagens nya konjunkturprognos.

– Investeringar i väg och järnväg håller återstarten av ekonomi under armarna. I den spårbundna trafiken behöver kapaciteten för både person- och godstrafik öka. Därför måste regeringen backa från hotet om ett återförstatligat järnvägsunderhåll, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Antalet påbörjade bostäder i flerbostads- och småhus blir 47 700 under 2020. Det är 16 000 färre än Boverkets behovsanalys. Samtidigt prognosticeras en viss återhämtning i nyproduktionen av bostadsrätter, som ökar från 12 000 i år till 12 800 under 2021.

– Bostadsbyggandet går bättre än väntat, men sämre än önskat. Det tidsbegränsade undantaget från amorteringar behöver bli permanent och vi saknar fortfarande ett skattefritt bospar för unga. Pandemin gräver vallgraven mellan bostadsmarknadens insiders och outsiders ännu djupare, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Totalt bedömer Byggföretagen att Sveriges BNP minskar med 3,5 procent under 2020.

#utveckling / #vägar / #spår

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER