Byggnads har varslat 87 byggarbetsplatser om strejk från och med 27 november om inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett nytt avtal innan dess.

Foto: Svevia

Varsel om strejk på 87 byggarbetsplatser

Förra veckan varslade Byggnads om strejk på Byggavtalet från och med 27 november om inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett nytt avtal innan dess.

Spaning

I ett pressmeddelande från Byggnads skriver de att orsaken till varslet är motparten Byggföretagens överraskande ovilja att ta tag i de problem med dödsolyckor och arbetslivskriminalitet som länge plågat branschen.

– Under året har fack och arbetsgivarna stått sida vid sida på seminarier och pratat om hur vi ska städa upp branschen. Men när vi sedan sitter i förhandlingar går de inte från ord till handling. Det här är en ödesfråga för byggbranschen. Vilken väg ska vi gå? En byggbransch i världsklass eller en byggbransch i spillror?, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Enligt ett pressmeddelande från arbetsgivarorganisationen Byggföretagen handlar det egentligen handlar om är att Byggnads vill ha mer än märket (den procentuella löneökning som industrin har förhandlat fram i sina kollektivavtal och som andra branscher sedan utgår sedan ifrån i de egna avtalsförhandlingarna). De skriver också att Byggnads vill förbjuda seriösa bemanningsföretag och kasta bort värdet av yrkesbeviset.

- Vi är överens om att vi vill ha ordning och reda i en sund byggbransch. Därför har vi lagt konkreta förslag på ett utökat huvudentreprenörsansvar med en uppsnabbad process och en utökad granskning. Men vi kan inte skriva en överenskommelse som kan stå i strid med svensk lag på det sätt som Byggnads föreslår. Därför förstår vi inte varför man väljer att varsla om strejk mitt under brinnande coronapandemi, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen.

Varslet omfattar i steg ett 87 arbetsplatser och ca 1400 anställda.

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER