Byggbranschens kvinnor får ett eget pris, Årets byggkvinna.

Foto: Markus Marcetic

Årets byggkvinna - nytt pris instiftas

Priset Årets byggkvinna ska lyfta fram kvinnliga förebilder i byggbranschen. Förhoppningen är att få fler kvinnor att söka sig till branschen. Önskan är en jämnare könsfördelning och en sundare och mer schyst kultur i byggbranschen.

Spaning

Priset Årets byggkvinna lanseras av Byggföretagen tillsammans med bygginspiratören och influencern Sandra Mobaraki, även kallad Byggsandra, som också är grundare till byggbranschenskvinnor – ett av branschens snabbast växande kvinnliga nätverk.

– Vikten av förebilder för kvinnor i en traditionellt mansdominerad bransch kan inte överskattas. Genom att lyfta fram kvinnliga förebilder inspirerar vi kvinnor till att se sig själva göra en karriär inom byggsektorn. På så sätt arbetar vi även med frågor som rör kompetensförsörjning och säkerställer att vi är en attraktiv bransch, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

– Jag har jobbat med dessa frågor i snart tre år och kan inte nog understryka vikten av att visa att även byggsektorn är en bransch med och för kvinnor. Att ta det här steget med Byggföretagen känns väldigt kul, men även stort. Priset kommer bli en scen där vi kan synliggöra all den kompetens som finns bland förebilderna, säger Sandra Mobaraki.

Nominering, röstning och vinnare

Nominering: Anmäl din kandidat på Byggföretagens hemsida. Senast 22 mars.

Röstning: Den som vill kan rösta på en av tre finalister. Mellan 7-16 april.

Vinnaren: Årets pristagare presenteras på ett digitalt event 23 april.

Kriterier för nominering

Nomineringen ska uppmärksamma en kvinna som är en förebild och inspiratör inom bygg- och anläggningsbranschen. Det kan vara en person som har presterat extra bra inom sin yrkeskategori, som har gjort skillnad genom att ha förbättrat och vidareutvecklat en del av byggbranschen.

Jury - Årets byggkvinna 2021

  • Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
  • Sandra ’Byggsandra’ Mobaraki, bygginspiratör och influencer
  • Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
  • Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna
  • Valle Karlsson, förbundsordförande SEKO
  • Jonas Steen, ordförande SME-utskottet, Byggföretagen
  • Folkets röst

#jämlikhet / #arbetsmiljö

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER