I Torslanda inviger Svevia Sveriges mest moderna asfaltverk.

Foto: Martin Svensson

Svevia inviger toppmodernt asfaltverk och ballastanläggning i Göteborg

Sveriges modernaste asfaltverk ligger i Torslanda. Satsningen är en del av Svevias långsiktiga strategi att fortsätta utveckla hållbara ballast- och asfaltprodukter. I början av maj påbörjades monteringen av verket och under september kunde asfaltleveranserna starta.

Spaning

– Hela Västsverige är en expansiv marknad där Svevia är en stark aktör på väg- och anläggningsmarknaden. Det är vår övertygelse att efterfrågan på miljöanpassade ballast- och asfaltprodukter kommer att öka. Och det kan vi erbjuda från Svevias ballastanläggning och asfaltverket här i Torslanda, säger Lennart Eriksson, Svevia.

Svevia har i samarbete med Volvo arbetat för att få till en gemensam lösning på Volvos mark som innehåller en hel del berg.

– Samarbetet har skapat en helhetslösning för oss båda. Volvo får på sikt större ytor att tillgå på sin mark och vi får tillgång till berg. Det gynnar miljön men också hela Svevias affärskedja från berg till asfalt, säger Filippos Kalfas.

Den nya ballastanläggningen som kommer att vara helt eldriven ligger i anslutning till Volvos industriområde. Asfaltverket är ett Amomatic med en tillverkningskapacitet på 240 ton/timme.

– Till nästa säsong planerar vi att från Torslandaverket kunna erbjuda storskalig produktion av asfalt där det oljebaserade bindemedlet bitumen delvis ersatts med lignin, en restprodukt som kommer från skogsindustrin. Med sten och returasfalt på samma anläggning minskar vi belastningen av transporter, säger Lennart Eriksson.

Han berättar att asfaltverket är Svevias sjätte investering i ett sprillans nytt asfaltverk under de senaste nio åren.

– Vi kommer att fortsätta investera i moderna asfaltverk och produktutveckling för att erbjuda produkter med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt.

Under torsdagen den 29 september invigdes Svevias ballastanläggning och asfaltverk i Torslanda av divisionschef Tomas Johansson:

– Svevia fortsätter växa lönsamt där våra ballastanläggningar, asfaltverk och vår verksamhet för utläggning och vägmarkering bidrar till den framgången med fulltecknade orderböcker säsong efter säsong.

Besökarna erbjöds även lunch och en exklusiv rundvandring och beskrivning av Svevias satsning på asfalt med inblandning av lignin.

#Teknik / #asfalt / #invigning

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER