–Det här är ett sjukt varierande och roligt jobb om man tycker om att jobba ute och att köra maskin och röra på kroppen. Det händer nåt nytt varje dag, säger Madeleine Röring, vägarbetare.

Foto: Patrick Trägårdh

Madeleine Röring taggar till när snön faller

När det kommer ett riktigt snöfall vill många helst gömma sig inomhus. Men inte Madeleine Röring, vägarbetare på Svevia i Vännäs. Hon drar med glädje på sig arbetskläderna och sticker till jobbet.

Porträtt

Vännäs kommun i Västerbotten är länets minsta kommun till ytan, och har 8 700 invånare. Nyligen lamslogs den lilla kommunen av ett av de rikligaste snöfallen i mannaminne.

–När det blir mycket snö, då taggar man till och blir på tårna och är beredd på att jobba och göra sitt bästa, säger Madeleine Röring.

För Svevia innebar det kraftiga snöfallet i februari innebar intensivt arbete i flera dagar med att arbetsleda snöröjningsarbetet och de underentreprenörer som jobbar för Svevia.

–Normalt är det åkarna som plogar, men när det är så här mycket snö måste vi hjälpa till med våra egna resurser också - både att ploga vägar och göra siktröjningar i korsningar. Det blev väldigt lite sömn, minns Madeleine.

När I Perspektiv pratar med henne var det några veckor sedan de intensiva snöfallen, men snön ligger kvar och hon ska snart åka ut och sätta upp nya plogpinnar tillsammans med sin kollega.

–Just nu jobbar vi mycket med att komplettera plogpinnar och sopa vägmärken. På många ställen har plogpinnarna har försvunnit i snön eller blivit bortplogade, säger hon.

Madeleine som är 25 år har varit fast anställd på Svevia sedan 2017. Hon började som sommarjobbare under skoltiden och fortsatte sedan som praktikant under gymnasieutbildningen i bygg och anläggning. Efter utbildningen blev ett fast jobb på Svevia det naturliga valet.

–Det här är ett sjukt varierande och roligt jobb om man tycker om att jobba ute och att köra maskin och röra på kroppen. Det händer nåt nytt varje dag. Och så har vi ett så bra team, vi har jätteroligt tillsammans, säger hon.

För närvarande består bemanningen av en platschef, tre arbetsledare och tre yrkesarbetare. Varje måndag året om börjar morgonen med morgonmöte och sedan sprider alla ut sig på sina olika uppdrag. En i teamet har alltid beredskapstjänst.

Efter snösäsongen kommer snösmältningen, då kan vägarna komma att fyllas med stora vattenmängder.

–Ofta blir det som en iskant på sidan av vägen och då kan vi behöva åka ut med traktorn och göra hål i kanten så vattnet kan rinna av vägen, säger Madeleine

På somrarna och tidiga hösten handlar arbetet mycket om att byta ut dåliga skyltar och vägtrummor, och att laga vägskador.

–Det är mycket som behöver underhållas: många vägmärken att rikta och vägskador att laga, så vi har väldigt mycket jobb även på sommaren, säger hon.

En härlig sak med jobbet i Vännäs är den vackra naturen som Madeleines team får jobba i. När vädret är fint händer det ofta att de tar med sig matlådan och äter lunchen utomhus.

–Stora snöfall är häftiga och det var häftigt att se naturens krafter senast, men förstås är även sådana här soliga och fina vinterdagarna härliga, säger Madeleine.

Madeleine Röring, vägarbetare

Bakgrund/utbildning: Gymnasieutbildning Bygg & anläggning

Antal år i yrket: Fyra år som fast anställd, tio år totalt med sommarjobb och praktik.

Arbetsplats: Svevias vägstation i Vännäs

Uppdrag: Tillsammans med kollegorna se till att vägarna inom driftområde Vännäs är säkra och framkomliga.

#vägarbetare / #vägar / #vinter

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER