Foto: Lars Dareberg

Individuell coachning blev vändningen för Rasmus

Rasmus insåg att han för andra gången var på väg in i det mönster som redan 2018 lett till sjukskrivning för utmattningssyndrom. Vändningen kom då han tackade ja till individuell coachning. En möjlighet som Svevia erbjuder alla sina medarbetare.

Porträtt

Uppväxt i en familj med egenföretagare där jobbet var en livsstil, fick Rasmus tidigt lära sig att inte känna efter. Att alltid köra på, ofta rakt in i kaklet. Man genomför sin uppgift, oavsett om det egentligen är tio olika och ibland ganska oförenliga uppgifter man fått på agendan. Med sin starka vilja att prestera, sin ovilja att belasta andra eller be om hjälp drogs han allt längre in i utmattningens onda cirklar.

─ Under 2018 blev det för mycket. Jag räckte inte till varken hemma eller på jobbet. Var alltid trött, en grinig pappa, tråkig partner och tankspridd kollega. Till slut sa kroppen ifrån och jag blev sjukskriven för utmattningssyndrom, berättar Rasmus Olsson, arbetsledande projektingenjör i Landskrona.

Väl tillbaka på jobbet smög sig de destruktiva mönstren tillbaka. Vändningen kom när Rasmus tackade ja till individuell coachning - en möjlighet som Svevia erbjuder alla sina anställda.

─ Vid första anblicken var detta inte något för mig. Jag tolkade coachningen främst som ett steg på en karriärstege, att man skulle vilja gå vidare rent yrkesmässigt. Men jag förstod snart att syftet var mycket bredare än så. Att det handlade om en chans till personlig utveckling och att hitta balans i livet, vilket lockade mig desto mer, säger Rasmus.

Ett enda samtal med coach Mats Jonsson räckte, för att Rasmus själv skulle inse att han med full fart var på väg rakt mot samma vägg som ett par år tidigare.

─ Tack vare samtal med Mats och tillfälle till egen reflektion såg jag var jag var på väg. Den här gången gick det inte lika långt och jag blev inte lika dålig, men ändå. Jag bestämde mig för att bli stenhård i mina prioriteringar och verkligen ta hjälp av min coach. Det har varit bra för mig och gjort stor skillnad för min situation, säger Rasmus.

I en serie digitala möten pratade Rasmus och Mats om allt mellan himmel och jord. Om jobb kontra fritid, om vikten av att säga ifrån, om att söka sig nya vägar, tankar och mönster. Rasmus har satt sig själv i förarsätet, fått hjälp att ta kontroll över sin egen tid och att hitta balans mellan privatliv och arbete.

─ Jag har inte fått några direkta lösningar på saker från Mats. Han har däremot ställt en annan typ av frågor än jag är van vid. Svaren har jag fått komma fram till på egen hand, vilket för mig varit det enda sättet till förändring.

Umeåbaserade Mats Jonsson, ansvarig för Svevias laboratorieverksamhet och certifierad coach, instämmer i det Rasmus säger.

svevia

Mats Jonsson, Svevia

─ Mitt uppdrag är att lyssna och öppna upp för nya idéer och intryck. Att försöka bryta invanda mönster. Vanans makt är oerhört stor hos oss människor. Gör vi som vi alltid har gjort kommer vi alltid att få samma resultat.
Mats som egentligen är en teknik- och asfaltsnörd har med åren blivit alltmer fascinerad av ledarskapsfrågor och mänskligt beteende. När han fick chansen att utbilda sig till certifierad coach, tvekade han inte en sekund. Mats betonar att det största och vanligaste felet vi gör i en förändringsprocess, är att ta för stora steg på en gång. Att börja med små livsstilsförändringar gör chansen att uppnå varaktig förändring betydligt större. Gemensamt för nästan alla han coachar, är känslan av att vara ensam i sin situation.

─ Man vet inte vem man ska vända sig till med sina funderingar. Att då få samtala med någon kan betyda väldigt mycket, att någon lyssnar och engagerar sig. Det är både intressant och känslosamt att kunna bidra till att någon blir starkare i sig själv och mår bättre, det får även mig att må bra som människa, säger Mats.

Mats och Rasmus kände inte till varandra innan samtalen och har utöver fördelarna med coachningen vunnit också varsin uppskattad kollega. De är överens om att Svevias erbjudande om individuell coachning på arbetstid är en fantastisk förmån och rekommenderar fler att ta tillfället i akt.

─ Mats har varit perfekt just för mig men jag är övertygad om att alla våra interna coacher är duktiga, det här är en riktigt bra grej som Svevia gör, en investering i både personal och framtid. Mitt starkaste intryck från samtalen, är insikten att jag har rätt att själv bestämma över min egen tid. Att utgå ifrån vad som är bäst för mig. Det är viktigt att samspela med andra, men först och främst måste man vara överens med sig själv, säger Rasmus.

Svevias satsning på individuell coachning

Vad: Svevia har tagit fram en skräddarsydd satsning på individuell coachning.

Varför: Erbjudandet individuell coachning bygger på insikten att välmående medarbetare är en förutsättning för hela verksamhetens framgång.

Vem: Samtliga anställda på Svevia har chansen att träffa en personlig coach, som vägleder i frågor av både professionell och personlig karaktär. Sedan starten i april 2021 har mellan 40 och 50 medarbetare – från olika divisioner, orter och positioner – blivit coachade av utbildade och certifierade kollegor.

Bakgrund: Svevia jobbar på bred front för att vara en attraktiv arbetsgivare. Delvis för att möta de rådande rekryteringsutmaningar hela branschen står inför. Som en förlängning av traineeprogram, mentorskap och kunskapsöverföring har Svevia även valt att satsa på individuell coachning.

#personligutveckling / #arbetsmiljö

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER