Illustration: Tomorrow AB

Milstolpe för Hisingsbron när stålet anländer

I dag, onsdag, kommer den första lasten med stål till Hisingsbron. Det är 22 stycken sidospann som kommer att lastas av i Frihamnen i Göteborg. En leverans som är en viktig milstolpe för byggprojektet.

Spaning

Sedan i lördags har fartyget Symphony Spirit styrt kursen sjömil efter sjömil från Spanien mot den svenska västkusten och passerade under tisdagsmorgonen holländska Leeuwarden. När fartyget lägger till vid Frihamnen och börjar avlastningen kommer det att vara en spektakulär syn för den som passerar.

– Det är riktigt stora stålkonstruktioner som kommer att fylla en stor del av Frihamnen. Det kommer att bli väldigt synligt och jag tror också att man kommer att förstå hur mycket ståltillverkarna i Spanien har gjort, att det ligger många timmars arbete bakom det här, säger Annica Ridell, trafikkontorets samordnande byggledare för stål.

Om cirka två veckor kommer ytterligare en last med 20 sidospann och i november beräknas de båda 700 ton tunga tvärbalkarna transporteras på fartyg från Spanien. När tvärbalkarna kommer kan monteringen av stålet börja och det blir möjligt att följa hur bron växer fram.

– Nu kan vi knyta ihop de båda älvstränderna och länka samman såväl stadsdelar som människor. Hisingsbron blir mer än en bro, den blir en gata i staden och är en viktig pusselbit i stadens utveckling, säger Carl-Anton Holmgren, trafikkontorets projektchef för Hisingsbron.

Monteringen av sidospann och tvärbalkar beräknas vara klar i början av nästa år. Senare under året kommer de fyra pylonerna, som kommer att göra Hisingsbron till ett nytt landmärke i Göteborg. Bron ska ersätta den befintliga Götaälvbron och stå klar under år 2021.

Fakta Hisingsbron

En ny bro: Hisingsbron är en lyftbro i stål och betong med det ena brofästet i Centralenområdet och det andra mellan Ringön och Frihamnen. Bron består av Arpeggio som är brodelen över älven, en anslutande kollektivtrafikbro och Stadstjänarebron. Hela bron kallas Hisingsbron.

Ersätter: Den nuvarande Götaälvbron mellan Hisingen och fastlandet stod färdig år 1939 och dess stål är såpass utslitet att den behöver ersättas med en ny.

Färdig: Byggandet pågår just nu. Hisingsbron ska stå klar till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.

Bygger: Entreprenörer är Skanska och MT Højgaard som bygger bron på uppdrag av Göteborgs Stad.

Källa: Götebrog Stad

#bro / #Teknik / #kommun

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER