Axel Bergbom belönas för sitt examensarbete om produktivitat och hållbarhet i vägentreprenader.

Foto: Luleå Tekniska Universitet

Examensarbete om vägentreprenader belönas med Byggstenen

Produktivitet och hållbarhet i vägentreprenader är ämnet i ett examensarbete som belönas med resestipendiet Byggstenen som delas ut av Norrbottens Byggmästareförening.

Spaning

Axel Bergbom har med sitt examensarbete, ”Slöseri i anläggningsbranschen: En fallstudie av produktionsprocessen för vägentreprenader”, belyst hur hög produktivitet och långsiktig hållbarhet kan gå hand i hand i anläggningsbranschen. För sitt arbete belönas han med Byggstenen, ett resestipendium som delas ut av Norrbottens Byggarbetsgivares Utvecklingsfond.

Priset delas ut till bland annat färdig civilingenjör med examen väg- och vattenbyggnad inriktning byggande vid Luleå tekniska universitet. Resestipendiet är en uppmuntran för att ge ytterligare intresse och kunskap inom byggnadsindustrin.

– Jag tycker Axel är välförtjänt av priset, då examensarbetet utgår från produktivitet och hållbarhet i anläggningsbranschen, som fortfarande på många sätt är mer outforskat än exempelvis husbyggnation. Framför allt inom bygglogistik, säger Axels handledare Jarkko Erikshammar, adjungerad adjunkt på avdelningen för industriellt och hållbart byggande vid Luleå tekniska universitet.

Jarkko Erikshammar och Axel Bergbom har arbetat vidare med materialet och presenterade preliminära resultat på Plans Konferens 2020 i form av en konferensartikel.

– Det här är ett intressant område. Jag hoppas att vi kan arbeta vidare med detta i någon form i framtiden. Vi behöver en ordentlig kartläggning av slöseriet inom anläggningsbranschen, avslutar Jarkko Erikshammar på samma sätt som det gjorts tidigare inom husproduktion.

#branschfolk / #framtid

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER