Foto: Maria Rosenlöf

Var fjärde byggnadsarbetare anser att säkerhetsregler inte följs

Lika många uppger att det beror på arbetskulturen på deras arbetsplatser. Var sjunde byggnadsarbetare säger att de känner sig otrygg på sin arbetsplats. Allt enligt en rapport från Ramirent. Stress och för tighta tidsplaner anses vara den främsta orsaken.

Spaning

Andra orsaker sägs vara brist på kunskap kring säkerhet och dålig efterlevnad av de säkerhetsregler som finns. Enligt rapporten menar 14 procent att säkerhetsreglerna är otydliga och att företaget de jobbar på är dåliga på att följa upp tillbud och olyckor. 2 av 10 säger att det finns en jargong som gör att många utsätter sig för onödiga risker.

Det som framför allt slarvas med är användning av skyddsutrustning (34%), av luftrenare (27%), oförsiktighet vid arbete på hög höjd (22%) och oförsiktighet med handmaskiner (15%). Otillräcklig behörighet eller kompetens är ytterligare något som hamnar högt på listan över säkerhetsrisker (14%), liksom lyft med maskiner (14%).

– Vid frågan om någon kan tänka sig vara den som inte kommer hem från jobbet, svarar förstås alla nej. Men alla riskerar att bli den personen. Det är inte bara upp till arbetsledningen att lyfta säkerheten på arbetsplatsen. Alla är en del av problemet och alla är en del av lösningen, kommenterar Björn Wilander från Ramirentskolan i ett pressmeddelande.

Under 2022 höll Ramirentskolan 1600 utbildningar om säkerhet, med totalt över 11 500 deltagare.

Om rapporten

Ramirentrapporten ges ut för tredje året i rad. I den presenteras statistik och insikter kring olika aktuella ämnen inom branschen - statistik som bygger på svar från 500 personer inom byggbranschen. Undersökningen har genomförts med hjälp av Novus.

#säkerhet / #arbetsmiljö / #rapport

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER