Foto: Nicklas Gjerdingen

Svevias stege minskar risken för fallolyckor

En ny typ av stege ska göra arbete på ojämna underlag både säkrare och enklare.
– Förhoppningsvis kommer många olyckor kunna undvikas, säger Svevias arbetsmiljöingenjör Jan Salkert som har utvecklat stegen.

Spaning

Den som ska byta ut, justera eller på annat sätt åtgärda exempelvis en vägskylt behöver ofta kliva upp på en stege, inte sällan en instabil sådan. Ofta står stegen lutad mot en stolpe och på ett ojämnt underlag, till exempel en dikeskant.

– Det inträffar då och då olyckor och arbetsskador på grund av att stegar släpper, berättar arbetsmiljöingenjör Jan Salkert.

– Det fanns tidigare en stege som man kunde haka tag runt stolpen och som fungerade skapligt, men som var tung att använda. Stor och klumpig.
Dessutom gick inte benen att justera och anpassa efter hur underlaget lutade.

– Många har genom årens försökt vara kreativa och hitta egna steglösningar på stan som de tyckt fungerat okej. Men det har inte funnits någon riktig ”branschstege”.
En sådan har Jan Salkert nu tagit fram.

– Vi har utifrån de stegar som de redan har i sitt sortiment tagit fram en prototyp som vi har testat internt inom Svevia.

Ett krav som tidigt ställdes var att stegen, för att underlätta transporter, skulle vara vikbar.

– Ett annat var att man skulle kunna justera respektive ben höjdmässigt. Det gör att det går att ställa stegen stadigt i exempelvis ett sluttande dike.

Stegen spänds fast runt en stolpe med hjälp av ett spännband.

– Högst uppe finns det ett utfällbart bord som man kan ha skruvdragare, skyltfästen och andra verktyg på. Bordet gör dessutom att den som till exempel ska byta eller skruva fast ett vägmärke får en bättre arbetsställning.

– Stegen ersätter dock inte skylift eller andra arbetsplattformar. Man ska heller inte stå på arbetsbordet.

Andreas Isaksson, yrkesarbetare och skyddsombud på Svevias driftområde Fagersta, är mycket nöjd med den nya stegen.

– Den är suverän. När jag tidigare skulle byta ut en skylt eller liknande hände det flera gånger att jag vinglade till. Det sker inte nu.

– Det är sällan det är plant där vi arbetar. För det mesta lutar det åt något håll. Genom att man både kan justera och spänna fast stegen blir den mycket stabil. Jag är mycket nöjd.

Jan Salkert berättar att det tog två år från idé tills att stegen fanns att beställa.

– Pandemin gjorde att det drog ut lite på tiden.

– Även om stegen framför allt har tagits fram med tanke på just det löpande underhållsarbetet som utförs längs vägarna, och ännu så länge mest används där, kan den självklart även beställas och användas av andra.

Är det enbart den här typen av stege som numera ska användas vid exempelvis stolparbeten?

– Allt bygger på frivillighet. Vi har inte sagt att den här är den enda stegen som får användas. Däremot hoppas vi att den kommer till god nytta och sprids.

Även utanför Svevia?
– Jag hoppas att hela branschen vill använda den. Syftet är att göra jobbet säkrare. Vi ska inte konkurrera om arbetsmiljön.

#arbetsmiljö / #säkerhet / #stege

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER